About the forum

To join the email list for notification of future events: Visit this link

English: Forum for Consciousness Research is a cross-disciplinary forum for researchers and others who are interested in a scientific approach to consciousness. The forum was founded in Oslo in June 2013, and organizes open meetings with guest lecturers that are announced at this web page and via an email list*

Norwegian: Forum for bevissthetsforskning er et tverrfaglig møtepunkt for forskere og andre som er interessert i vitenskapelige tilnærminger til bevissthet.  Forumet ble stiftet i Oslo i juni 2013. Formålet er å samle interesserte fagfolk fra naturvitenskap, medisin, psykologi, filosofi og andre fag og miljøer, for å styrke kunnskapen, interessen og den tverrfaglige kommunikasjonen om disse spørsmålene. Forumet organiserer åpne møter og gjesteforelesninger som annonseres på disse sidene og via en epostliste.

Redaktør /Editor: André Sevenius Nilsen

Ansvarlig redaktør /Editor-in-chief: Dr. Johan F. Storm

HISTORIEN OM FORUMET

Bevissthet er det vi er mest intimt fortrolig med: Våre egne opplevelser av sanseinntrykk, følelser, tanker og minner. Men samtidig er bevisstheten som fenomen et mysterium som vitenskapen hittil ikke har funnet noen god forklaring på. Forum for bevissthetsforskning er et samlingspunkt for forskere, bl.a. fra naturvitenskap og filosofi, og andre som er interessert i vitenskapelige studier av bevissthet.

Vi vet alle hva bevissthet er: Vår opplevelse av å sanse, føle og tenke – det som forsvinner når vi faller i dyp, drømmeløs søvn, narkose eller koma, og som kommer tilbake når vi våkner opp. Også når vi drømmer har vi bevissthet, idet vi opplever noe subjektivt, om enn på en annen måte enn når vi er våkne.

Til tross for at bevissthet er et så uhyre velkjent og sentralt fenomen for oss, det mest sentrale vil mange si, har naturvitenskapen hittil vært ute av stand til å finne en god forklaring. Det er tilsynelatende intet i dagens fysikk, kjemi eller biologi som gir forventning om at fysiske og kjemiske prosesser i hjernen eller noe annet system skal gi opphav til subjektive opplevelser. Bevisstheten og det subjektive fremstår således som et totalt overraskende fenomen, uten noen fullgod, bredt akseptert forklaring som passer inn i vårt objektive verdensbilde. Hjerne-bevissthetsproblemet har vært diskutert i århundrer av filosofer og forskere uten klare gjennombrudd, og inntil nylig har det vært en utbredt oppfatning, også blant mange hjerneforskere, at det er nærmest umulig å studere dette med eksperimentelle og andre naturvitenskapelige metoder.

Denne situasjonen preget holdningene blant de fleste hjerneforskere da jeg begynte i faget for over 30 år siden, motivert av interesse for hjerne-bevissthetsproblemet. Skuffet måtte jeg konstatere at de fleste av mine kolleger fra medisin og biologi anså det som håpløst å studere bevissthet vitenskapelig. Problemet ble nærmest ansett som et litt pinlig emne i grenselandet mellom religion og filosofi, langt fra eksakt vitenskap, i beste fall noe for avdankede hjerneforskere som var gått litt i frø og blitt filosofiske på sine eldre dager. Disse holdningene bunnet nok dels i respekt for dette eksepsjonelt vanskelige problemet, og sunn skepsis mot ikke-testbare spekulasjoner. Men skepsisen ble nok også næret av behavorismen som prinsipielt avviste introspeksjon som metode, og av filosofiske argumenter for at naturvitenskapene har lite å bidra med.

Selv om mange forskere og filosofer har beholdt sin skepsis, er interessen for bevissthetsforskning blitt vesentlig styrket siden 1980-årene, mye takket være nybrottsarbeid fra forskere og filosofer. Dette har ført til en ny optimisme med tilløp til lovende forskning basert på nye nevrovitenskapelige metoder. Det er kommet en serie publikasjoner og bøker om dette emnet.  Til tross for at vi i Norge har til dels sterke tradisjoner innen både filosofi og basal hjerneforskning (nevroanatomi, nevrofysiologi og nevrokjemi), og også i psykologi og kliniske nevrofag som nevrologi, nevrokirurgi og psykiatri, har bevissthetsforskning ikke vært en fremtredende retning her i landet, og kommunikasjon mellom forskere fra ulike fag har vært sterkt begrenset.

Dette er noe av bakgrunnen for det nå er på høy tid å etablere et tverrfaglig forum for bevissthetsforskning her til lands. Denne forskningen berører og har implikasjoner for en lang rekke fag, fra filosofi og humaniora til naturvitenskaper som nevrobiologi, psykologi, medisin og fysikk. Det er derfor etter mitt syn et behov for et felles forum der interesserte personer fra ulike fag og miljøer kan samles for å styrke kunnskapen, interessen og den tverrfaglige kommunikasjonen om disse spørsmålene. Dette kan også bidra til å etablere ny forskning på dette feltet her til lands, som kan utnytte de muligheter from finnes innen kliniske fag som nevrokirurgi, nevrologi, psykologi, psykiatri, anestesiologi.

Derfor tok jeg våren 2013 i samråd med andre initiativ til å etablere ”Forum for bevissthetsforskning”, og arrangerte det første møtet den 12. juni, 2013, i Fysiologisk avdeling, Domus Medica, UiO. På møtet var det enighet om å prøve å møtes 4-5 ganger i året til foredrag, diskusjoner, gjennomgang av aktuelle artikler osv., og vi vil opprette en nettside for kommunikasjon.

Hermed er nettsiden etablert, med Olve Moldestad som redaktør, og vi annonserer her de kommende møtene.

Johan F. Storm

(Først publisert 20. aug 2013;  litt rettet 18. jan 2014)